Fixa en bra omlackering

Home / Fixa en bra omlackering

Fixa en bra omlackering

Omlackering ger din bil ett lyft

Känner du att din bil behöver fräschas upp och funderar på att ge den en omlackering? Genom att lacka om din bil kan du ge den flera år till att leva eftersom det faktiskt skyddar bilen. Framförallt kommer din bil se mycket snyggare ut efter en noggrann omlackering, det är anledningen till att många lackar om sin bil. Funderar du på hur en lackning egentligen går till och om man kan göra en sådan själv? Läs mer här, det är enklare än vad man kanske tror och framförallt är resultatet värt det.

Omlackering för bilen

Såhär går det till när man lackar om en bil: först och främst besiktigar man bilen för att se om det finns några skador på huven. Många bilägare väljer att göra en omlackering just på grund av att de har fått en rispa i lacken eller en råkat få en skrubbskada på motorhuven. Man kan välja att bara lacka ett litet område precis där skadan sitter man det är smart att lacka om hela bilen så att man garanterat får samma nyans över hela fordonet.

När bilen är besiktigad gäller det att välja en färg som passar. Om du bara ska lacka om ett litet område är det viktigt att vara extra noggrann och blanda till färgen så att den får exakt samma nyans som resten av din bil, annars kommer det synas att du har en skada. Man blandar till lackfärgen precis som med andra vanliga färger genom att droppa in en annan färg och jämföra med grundfärgen. En omlackering handlar mycket om förberedelser.

Slipa och tvätta

För att din omlackering ska fungera gäller det att du har tvättat din bil och låtit den torka. Det får inte finnas något vax på bilen, det gör så att färgen inte fäster ordentligt. När du vet var du ska lacka behöver du slipa på ytan på skadan, eller på hela bilen om du ska lacka om hela. Slipningen görs fördelaktigt med en automatiskt slipmaskin som är precis lagom inställd för att inte slita på grundplåten, men kan även göras för hand.

Nästa steg i din omlackering är att applicera en grundfärg. Detta steg är inte nödvändigt för alla bilar men om du vill uppnå optimalt resultat och få din bil i fint skick länge till är det bäst att göra det enligt konstens alla regler. Efter att du har lagt på grundfärgen och låtit den torka ska även den ruggas upp lite genom slipning. Efter detta steg är det äntligen dags att spraya på den färg du har valt till din bil.

Det lackar mot nya tider

Att ge sin bil en omlackering är ett smart sätt för att få den att hålla längre samtidigt som den ser snygg ut. Har du fått en liten skada på din bil kan du välja att bara lacka om det området, men då måste du vara noga med att få fram rätt nyans på färgen du applicerar. Om du vill lacka om hela bilen finns det ett antal steg att följa. Det går även att lämna in bilen till en bilverkstad, vilket kanske är det vanligaste.