Bilservice – hur ofta och varför?

Home / Bilservice – hur ofta och varför?

Bilservice – hur ofta och varför?

Bilservice behövs för säker körning och ett långlivat fordon

Som bilägare är det mycket viktigt att tänka på bilservice, oavsett om du har en helt ny bil eller kör en lite äldre årgång. Det kan skilja en del i vad som görs vid en nybilsservice och vid service på en äldre bil. På en nyare bil är det viktigt att följa instruktionerna för bilservice från tillverkaren. En ny bil är känslig för fel som kan uppstå om den inte sköts om på rätt sätt. För dig som äger en äldre bil, är det särskilt viktigt att regelbundet kontrollera fordonets slitagedelar, för att bilen ska fortsätta vara säker.

Bilservice för dig som vill köra säkert

Det som kan glömmas bort när du gör en bilservice, är vikten av att kontrollera däcken på ditt fordon. Hur däcken mår är viktigt ur säkerhetssynpunkt. Därför måste du göra regelbundna kontroller av hur de slits och vilket lufttryck de har. Med hjälp av lufttrycket kan du även upptäcka övriga fel på fordonet. Fel däcktryck kan göra att köregenskaperna påverkas och att däcken slits fortare. Däck som inte används, ska förvaras utan solljus, samt torrt och svalt. Det är viktigt att alla däck på bilen är av samma mönstertyp och att de är avsedda för årstidens väglag.

Bilservice är något som du kan behöva hjälp till att utföra, men det roliga i bilägandet kan för vissa vara att ta fram vattenslang, dammsugare och rengöringsgrejer. Med denna utrustning kan du göra ett bra jobb själv för att få din bil att se ut som ny igen. Är du ägare till en högtryckstvätt kan du ha stor användning av den när du gör rent din bil, även en grovdammsugare som både suger upp torrt och vått material är en bra investering.

Bilägandet på gott och ont

Bilservice är nödvändigt, men sköter du om din bil noggrant och regelbundet har du en trogen partner. En välskött bil är en glad bil, som du kan ha glädje av i många år. Du lär under tidens gång känna din bil och får på så sätt veta de svaga punkterna. Att skriva upp åtgärdade fel, samt tänka på vad som möjligtvis kan dyka upp längre fram är en kontroll som bara du som ägare kan ha. Det är extra viktigt för dig som äger en äldre bil och som kanske inte har en tillhörande servicebok.

Bilservice är inte bara till för att bilen ska se snygg ut. Glöm inte att det är viktigt att byta filter och göra oljebyte med jämna intervaller på din äldre bil. Kontrollera oljenivån och lita inte bara på att oljelampan ska börja lysa om nivån sjunker. De delar som lätt slits ut efterhand är bland annat bromsar och avgasrör. Besiktningen kontrollerar dessa varje år, men ha uppsikt om du märker något fel. Dåliga bromsar är ur säkerhetssynpunkt mycket farligt. Som van bilägare märker du fort om något avviker från det normala.

Glädjen i bilägandet

Bilservice sker med tanke på säkerheten. Vill du inte göra service själv, kan din verkstad hjälpa dig att se om något är fel. Det är dock ditt ansvar att hålla reda på när saker ska utföras. Med en välskött bil har du en trogen tjänare under många år. Glädjen i att äga en bil, övergår besväret att behöva lämna bilen på verkstad eller att serva den själv. Arbetet med att byta däck, rengöra, byta olja och större reparationer känns minimalt, i jämförelse med det roliga i att vara ägare till en fin och säker bil.